Smart office wacht op verlichtingswereld
Succesvol zijn met het ontwikkelen en produceren van LED armaturen is lastig. Er is veel concurrentie, de marges zijn klein en door de snelle ontwikkelingen veroudert de voorraad snel. Armaturenbouwers kijken naar kansen en zien Internet of Things als reddingsboei. Door armaturen ook uit te rusten met sensoren en connectiviteit ontstaan er compleet nieuwe mogelijkheden. Kantoren worden door deze nieuwe armaturen smart offices die ruimten afstemmen op de specifieke gebruiker. Hoe staat het ervoor met de smart office en welke rol is er weggelegd voor de verlichtingswereld?
Beslisser klaar voor smart office
Hogere productiviteit, werknemers die zich goed voelen, meer loyaliteit van werknemers en grotere aantrekkingskracht op nieuw personeel. Volgens het Brits onderzoeksbureau Worktech Academy zijn dit de belangrijkste redenen waarom 87% van de ondervraagde beslissers in een volgend kantoor smart office technologie toe wil passen. In een smart office speelt volgens deze beslissers de verlichting een cruciale rol. De verlichting past zich automatisch aan op de bezetting, het weer en de gebruiker. Rond een persoon wordt een ‘bubbel’ gecreëerd en overal in het pand is er voor hem het optimale licht. Het licht volgt ook het dagritme. De automatische zonwering en de overige klimaatinstellingen worden ook afgestemd op de individuele gebruiker. Deze gebruiker kan via een app een bureau of een meeting room reserveren en deze ruimtes werken perfect met eigen devices. Het management krijgt realtime rapportages over de bezettingsgraad.
Risico op teleurstelling te groot
De beslisser is er klaar voor maar op dit moment zijn er nog weinig kantoren die over de genoemde functies beschikken. Voor een smart office is het cruciaal dat de technologie, artificial intelligence en analytics naadloos op elkaar zijn afgestemd. Alleen dan kunnen de beloftes (meer productiviteit en meer tevreden werknemers) waargemaakt worden. Hiervoor is er een zeer complex Building Management System noodzakelijk die draait op big data en de fysieke infrastructuur continu laat reageren op de gebruiker. Volgens onderzoeksbureau Gartner duurt het nog 5 tot 10 jaar voor de smart office echt zijn intreden doet. De grootste kansen liggen bij kantoren met meerdere vergaderruimtes, enkele privé kantoren, kantoortuinen met flexplekken. Wanneer het personeel geen eigen bureau heeft en zelf kan bepalen of het thuis of op kantoor werkt zijn de voordelen het grootst. Belangrijke randvoorwaarden zijn wel dat werknemers geen hinder ondervinden van de technologie en dat de privacy en cybersecurity perfect geregeld is.
Nieuwe rolverdeling in markt
De verlichtingswereld is niet als enige geïnteresseerd in een smart office. Vrijwel ieder bedrijf die actief is in de gebouw automatisering kijkt welke rol zij gaan spelen. Door de toevoeging van big data ontstaat een compleet nieuwe rolverdeling en ook het business model zal veranderen. Zo kijken ook de systeem integratoren en leveranciers van Building Management Systemen op welke manier zij Internet of Things in gebouwen toe gaan passen. Maar het zijn niet alleen de traditionele partijen die hier mee bezig zijn. De verwachting is dat ook bedrijven vanuit de artificial intelligence kant zich in de markt gaan mengen. Google laat zich bijvoorbeeld al nadrukkelijk zien.
Focus op licht
Door Internet of Things ontstaan compleet nieuwe kansen. Maar het is een gevaar om je als armaturenbouwer hier te willen onderscheiden. Het zullen uiteindelijk andere partijen die gaan bepalen welke sensoren en welk protocol er in een gebouw gebruikt worden. Focus dus niet op een technologie maar zorg dat jouw armatuur open staat voor meer technologieën. Connectiviteit en de sensoriek zijn op dit moment niet het kritisch pad. Het licht zelf wel. Licht moet er voor zorgen dat het individu zich goed voelt en productiever is. Wie deze kennis in huis heeft, dit weet te verwerken in een armatuur en aan kan tonen dat het werkt zorgt ervoor dat de smart office een grote stap dichterbij is.
Harm Wijsman, HighTech Content
www.hightechcontent.nl
Geplaatst in [inst]ALLICHT april 2018